Kínai recept: Egy csésze egészség |
|
A zöld tea a kínaiak igazi csodaszere, melyet napjainkban már szinte minden boltban megvásárolhatunk, de nem volt ez mindig így: hazánkban csak az elmúlt néhány évtizedben kezdett terjedni, míg a keleti országokban már közel 4000 éve használják gyógyításra. Legyen szó méregtelenítésről, fogyásról vagy gyomorbántalmakról, a zöld tea bizony segítségünkre lehet. Hogyan készül a zöld tea? A többi teafajtához hasonlóan a zöld tea is a kínai teacserjéről származik. Az különbözteti meg csupán a fekete, fehér vagy épp rooibos teától, hogy feldolgozása során nem erjesztik, így a benne található értékes antioxidánsok és vitaminok nem vesznek el. A kézzel szedett zöldtea leveleket gőzölik, majd sodrással törik meg a levelek szerkezetét, ezután a szárítás során történik a levelek osztályozása. A zöld tea jótékony hatásai A zöld teában nagy mennyiségben vannak jelen vitaminok, ásványi sók és antioxidánsok. Egy liter zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a kálium 25%-át, illetve természetes fluorid is található benne. C-vitamin tartalma pedig közel ugyanannyi, mint például a citromé. Orosz orvosok a zöld teát az egyik legkiválóbb gyógynövényként tartják számon, nem is véletlenül, hiszen a fogszuvasodástól a magas koleszterinen át az epe-, vese- és hólyagkövek kialakulásától is véd. Emellett sok városi legenda kering fogyasztó hatásával kapcsolatban is. Le kell szögezni, hogy a zöld tea nem fogyasztószer, magában csak nagy dózisban segíthet az elhízáson, ám tény, hogy napi 5 csésze rendszeres elfogyasztása megóv a zsír lerakódásától, illetve akár havonta egy-két kilogrammot is fogyhatunk vele. Azonban nemcsak a fogyni vágyóknak válhat javára a rendszeres zöld tea fogyasztás, ugyanis a kínaiak csodaszere remek vizelethajtó, éberségnövelő, látásjavító, rendezi a bélműködést, sőt még a rákos sejtek kialakulását is gátolja. Tippek kezdő teázóknak Aki még nem kóstolta a zöld teát, annak ajánlatos visszafogottabb ízű különlegességekkel kezdenie, ilyen például a Szamuráj, a Jázmin vagy a Lady Green teakeverék. Az édes ízek kedvelői számára pedig remek választás lehet a Genmaicha japán zöld tea, melynek édeskés ízét a benne található pirított barna rizs és Bancha levél adja. Hogyan készítsd el? A legjobb minőségű zöld teához érdemes alacsony ásványtartalmú tiszta, klórmentes vizet használni, ezt lehetőleg 70 fokra kell felforralni egy rozsdamentes acél vízforralóban. Amikor a víz elérte a megfelelő hőmérsékletet, öntsd rá a levelekre, fedd le 1-3 percre, majd szűrd le az egészet. Ha igazán intenzív ízekre vágysz, egy második forrázással is megpróbálkozhatsz, ilyenkor már 5-8 percig is ázhatnak a levelek. Ezután a teát forrón vagy akár kihűlve is fogyaszthatod. Fontos azonban, hogy jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, hogyha cukor és más egyéb édesítő nélkül készíted el, hiszen cukorral párosítva savasítja a szervezetünket, ami miatt elvesznek a benne található antioxidánsok. A zöld teát nemcsak ital formájában fogyaszthatjuk, hiszen már több cég is gyárt olyan kapszulákat, melyek nagy koncentrátumban tartalmazzák a tea legjavát. Ám a kulináris különlegességet kedvelők még a süteményekhez is adhatnak egy kevés zöld tea port, így különleges zöld színnel dobhatod fel süteményeidet, miközben egészségesebbé is teszed őket. Horváth Rea
|
|